Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Arnica

 

Bijna iedereen kent het middel Arnica. De Nederlandse naam is heel toepasselijk namelijk; Valkruid. 
Het middel werkt met name zeer krachtig in op de bloedsomloop bij bloeduitstortingen ten gevolge van vallen, zwikken en stoten op het spierstelsel en de spijsverteringsorganen. Ook wordt Arnica ingezet bij verlies, angst of intense schrik. Het meest kenmerkende bij pijnen is het gekneusde/beurse gevoel. Belangrijk hierbij is dat Arnica-zalf niet gesmeerd mag worden op een beschadigde huid; dit kan een ontstekingsreactie veroorzaken. 

 

Arnica kan ingezet worden bij een acuut lichamelijk trauma, zoals;

- Kneuzingen, breuken

- Onderhuidse bloedingen (blauwe plekken)

- Bij ongevallen

- Voor en na operatie (ook preventief)

- Voor en na tandartsbehandeling (ook preventief)

- Na slag of stoot – beurs gevoel, blauwe plekken

- Klachten na insectenbeten

- Bij spierpijn ten gevolge van sporten, overbelasting

- Whiplash recent maar ook van jaren geleden

- Na geboorte bevallingen

 

Symptomen die horen bij Arnica;

De gezonde Arnica persoon heeft een aanleg waarin gevoeligheid en kwetsbaarheid voorop staat. Het is alsof Arnica persoonlijkheden trauma’s aantrekken. Toch kunnen zij sterk en stoer overkomen. Dit is de compensatie. Vaak zijn het wat onoplettende personen, waardoor zij vaak ongelukken of ongelukjes hebben. Vreemd genoeg zien wij dus dat iemand aanleg heeft en vaak indirect in relatie staan met wat hem/haar overkomt. De essentie van Arnica draait om de diepe traumatische verwonding, zowel het fysiek aspect als de mentale. Het meest typerende aan de persoon die Arnica nodig heeft is de angst om aangeraakt te worden. Het idee dat er iets aangeraakt zal worden is werkelijk onverdraaglijk. Een voorbeeld: iemand valt en heeft zijn enkel verzwikt. Op het moment dat iemand hulp biedt en de enkel wil onderzoeken roept de gewonde “laat maar, niet aankomen, het gaat wel weer, er is niets aan de hand hoor”. Dit denkbeeld van Arnica is gebaseerd op ik mag niet zwak of kwetsbaar zijn. Dit gaat niet alleen op voor een lichamelijke verwonding, maar ook voor diepe traumatische ervaringen op mentaal/emotioneel gebied. Hierbij kun je denken aan klachten van of na faillissementen, schrik, woede, overinspanning mentaal/emotionele restverschijnselen na een ongeluk of na aanranding/verkrachting. 
Arnica wil geen nauw contact, wil nergens over praten, ontkent dat er een probleem is en zijn zeer defensief en opvliegend. Dit is het beginstadium van de Arnica pathologie.

 

Inname bij letsel, stoten, kneuzen & blauwe plekken;

-Laat 2 korrels onder de tong smelten.

-Indien nodig, 2 korrels oplossen in water en neem elk half uur een slokje (even roeren en schudden voor iedere inname).

-Bij verbetering niet herhalen.

ARNICA MONTANA